VESA KAARTINEN 70-VUOTTA

5.5.2023

Jupi ja SML:n kultainen ansiolevyke
Jupi ja SML:n kultainen ansiolevyke
Jari Heinilä ojentamassa tunnustusta
Jari Heinilä ojentamassa tunnustusta
Jarkko Vuolle, Juhani Halme, Jari Heinilä ja päivänsankari
Jarkko Vuolle, Juhani Halme, Jari Heinilä ja päivänsankari
Uusin hankinta Yamaha TZ750 vm.77
Uusin hankinta Yamaha TZ750 vm.77
Nostalgia hetki uran alkuvuosilta
Nostalgia hetki uran alkuvuosilta
Tuttu RD-kuski
Tuttu RD-kuski
Tyyliä ja tekniikkaa
Tyyliä ja tekniikkaa
Jupi ja Yamaha TZ750 vm.77
Jupi ja Yamaha TZ750 vm.77

Aktiivista ratamoottoripyöräilyä 50 vuotta

Vesa Kaartinen 70-vuotta

Hämeen Moottorikerhon Vesa ”Jupi” Kaartinen juhli 4.5.2023 tasavuosia Nokialla Neklaparts Oy:n tiloissa. Oman kerhon ryhmä kävi onnittelemassa sankaria ja luovutti hänelle Suomen Moottoriliiton kultaisen ansiolevykkeen. Vesa on taatusti tunnustuksensa ansainnut, sillä hän on kilpaillut ratamoottoripyöräilijänä yhtäjaksoisesti vuodesta 1973 50 kilpailukauden ajan, ja nyt lähtee käyntiin kausi numero 51. Näin Jupi kertoo uran aloittaneesta kilpailusta: ”Pian Jarno Saarisen menehtymisen jälkeen Artukaisissa ajettiin 1. Jarno Saarisen muistokilpailu. Lähtömme oli kilpailun ensimmäinen ja pyörät sammutettiin viivalle, otettiin kypärät päästä, 2 minuutin hiljaisuuden jälkeen kypärät päähän ja lähtö käynnistyi”. Vaikuttava aloitus uralle, mikä edelleen jatkuu.

Yamaha-merkki eli kovaa nousukiitoa 1973 ja myös Vesan ensimmäinen kilpuri oli täysin vakiokuntoinen RD350. Kausille 75/76 Jupi rakensi tästä pyörästä Jarno Saarinen replican nousten sillä A-luokkaan kaudelle -77. Vasta vuonna 1991 talliin ilmestyi myös Honda, uuden RS125 tehdas kilpurin myötä. Pian kalustoa täydensi Honda RS250. Vuosikymmenten aikana ajettuja pelejä tai muuten hankittuja on hyväkuntoisina tallella lähes 30 kappaletta. Tuoreimpana hiljattain Saksasta hankittu upea Yamaha TZ750 vuosimallia 1977.

”Nykyisin ajan Classic-lähtöjä. Tämä on ollut minulle aina lähinnä harrastus, jossa tärkeintä on osallistuminen ja itsensä voittaminen. Tärkeää vastapainoa kovalle työnteolle yrittäjänä. Saavutus on sekin, että olen saanut ajaa kaikilla Suomen moottoriradoilla Keimolasta Kymiringiin. Nuorena ajettiin Corona-kerhon porukoilla yöllisiä Pyynikin ajoja. Pari kierrosta ja sitten kaikki karkuun eri suuntiin kaupunkia”, tarinoi Vesa.

Kaartisen toiminta kaksipyöräisten parissa alkoi 12-vuotiaana vuonna 1965 kesäduunarina mopoja ja moottoripyöriä myyden perheen liikkeessä Kankaanpäässä. Täysipäiväisesti ala vei mukanaan kesällä 1976. Perheen tärkein elinkeino on ollut autovaraosien maahantuonti ja tukkukauppa yrityksissä Syngro Oy, Nekalan Varaosatukku Oy ja Nelkaparts Oy. 1997 perustettu Masterbike Oy oli hyvin palveleva tamperelainen moottoripyöräliike 10 vuoden ajan. Myymäläpäällikkönä hääri muuan Aki Ajo, oikeana kätenään toinen alan velho Matti Kiiveri. Nykyisin Kaartinen palvelee asiakkaitaan Nokialla Neklaparts Oy:n nimissä, tosin eläkeläisenä ”vain” maanantaista torstaihin. Varastosta löytyy uskomaton määrä autojen ja moottoripyörien varaosia 60-luvulta 2000-luvulle saakka sekä jo mainitut hienot vanhat kilpurit. Kannattaa taatusti poiketa ja vaikka ei kauppoja syntyisikään, kuulet ainakin mukavia alan tosi tarinoita.

Teksti: Jari Heinilä Kuvat: Kaartisen arkisto ja Jyrki Viitanen